Op 15 april proosten we op 508 jaren Reinheitsgebot

Op 15 april proosten we op 508 jaren Reinheitsgebot

Op deze dag in 1516 werd in het Duitse Beieren het Reinheitsgebot aangenomen. Het is de Duitse reinheidswet die eiste dat al het bier alleen gemaakt wordt met enkel mout, gist, hop en water. Het moest er voor zorgen dat de bieren geen verderfelijke middelen toegevoegd kregen Inmiddels zijn ze sinds 1987 flink versoepeld en is het meer een keurmerkje geworden, maar het is een bewijs dat die Duitsers hun bier toendertijd verdomd serieus namen!

Vrijheid voor brouwers

Wij hier van Dronkaard houden normaal gesproken niet zo van bemoeizuchtige regeltjes. Vrijheid is immers blijheid, en we geloven dus dat brouwers zelf moeten weten hoe ze hun bieren en dranken maken. De Duitsers keken dan ook altijd met afgunst naar de Belgen, die met hartelust allerlei kruiden en smaakjes toevoegden, welk ervoor zorgden dat er een enorm ruim aanbod in verschillende soorten bier is. En tijdens de invoering van het reinheitgebot zijn dan ook enkele Duitse vruchtenbieren verdwenen.

De Nederlandse Warenwetbesluit Gereserveerde aanduidingen stelt vast wanneer iets bier mag worden genoemd en welke additionele eisen er worden gesteld aan bijvoorbeeld ‘pils’. Deze wet lijkt vrij soepel en menig gespecialiseerd pilsdrinker is van mening dat we als Nederlandse pils consument de afgelopen jaren weer slachtoffer aan het worden zijn van de vrijheden die de grote brouwers krijgen. Dankzij de Keuringsdienst van Waarde leerden wij laatst bijvoorbeeld dat er bij veel Nederlandse pils glucosestroop wordt toegevoegd. Dit om de pils goedkoper te kunnen produceren. Echter gaat hierdoor volgens specialisten de kwaliteit van vele van onze Nederlandse pilsjes hard achteruit. Menig bierdrinker waarschuwd al voor deze glucosestroop pilsjes en hanteren de term ‘koppijn-bier’. De grote brouwers zijn vooral geinteresseerd in geld dan in een puur kwalitatief product te leveren, dus zolang men blijft kopen zijn zij wel tevree.

Keurmerkje op de fles?

Begrijp ons niet verkeerd, wij houden van goedkoop bier, maar het is toch ergens ook zonde dat ze steeds meer meuk gaan toevoegen waardoor een natuurlijk product als pils niet meer prachtig zuiver is. En dan krijgen vele liefhebbers toch weer neiging naar een Reinheitsgebot, of scherpere regels in de Warenwet.

In Duitsland hebben vele bieren nog een keurmerkje op de fles staan met zoiets als “gebrouwen volgens het reinheitsgebot”. En wat ons betreft zou zo’n schattig keurmerkje op de fles wellicht ook voor onze pils niet verkeerd zijn. Om toch een aantal Nederlandse pilsjes weer wat unieker en kwalitatiever te maken, inplaats van dat het nu aan het afzakken is en er steeds meer ‘koppijn-bier’ op de markt komt.

Maargoed: tot die tijd dus op de achterkant van de flessen en blikken in de supermarkt kijken als je enige waarde hecht aan het drinken van een zuiver product. De prijs lijkt er namelijk niet veel over te zeggen tegenwoordig. Duur bier betekent schijnbaar niet automatisch kwaliteitsbier.

Nederlandse pils lijkt steeds meer op elkaar

We kwamen ook een andere video van de Keuringsdienst van Waarde tegen over onze Nederlandse pils. Hieruit kan worden gesteld dat het helemaal niet meer zoveel uitmaakt welk pilsje je je uit de supermarkt drinkt. De volgende video is wat oud maar zal velen toch wat tegen de borst stoten. Dit zou namelijk betekenen dat mijn persoonlijke neerkijken op Heineken dus helemaal niet zo gegrond is, maar enkel met de paplepel is ingeslagen. Toch wel jammer ergens. “Heineken. The beer I love to hate”.
Zou toch jammer zijn als zo’n slogan maar een wasse neus blijkt te zijn.

(Deze video mist af en toe stukken geluid – geen idee waarom, maar dat ligt dus niet aan je apparaat)

Wat drinken we vandaag 15 april?

Laten we vandaag dus fatsoenlijke Duitse pils drinken! Traditioneel gebrouwen volgens het Reinheitsgebot. En drink deze uit een mooie Duutse Oktoberfest Pul.
Of, als de kwaliteit van pils je geen ene zak interesseert, haal dan naast je favoriete pilsje ook eens een heleboel andere pilsjes in huis n doe je eigen blinde proeverij. Kijken of je je favoriete ook daadwerkelijk kunt onderscheiden!

Pröst!

Gertje Brunsbak

Vind iedere dag een reden om te proosten. Schrijft over bier, wijn, likeuren, drank en alcohol. Soms is hij nuchter.