26 maart proosten we op onze draaiende wereld

26 maart proosten we op onze draaiende wereld

Op 26 maart 1851 demonstreerde de Franse wetenschapper Léon Foucault met een slinger van 67 meter voor het eerst dat de aarde draait. Voor de nuchtere mensen stond de wereld ineens op zijn kop, terwijl wij dronkaards dit natuurlijk al lang wisten: wij ervaarden het draaien al jarenlang met hartstochtelijke intensiteit zodra we besloten ons bezopen hoofdje op ons comfortabele kussentje te plaatsen. Iedere avond weer een ritje in de alcohol-achtbaan voordat je eindelijk je roes mocht uitslapen. Deze avontuurlijke bezigheid wordt ook wel “De Spins” genoemd, en als ik eerlijk ben: ik mis ze een beetje. Het is voornamelijk een voorval dat zich plaatsvindt in je jonge jaren, naarmate je vordert sla je op gegeven moment die achtbaan steeds vaker over. Ik mag tegenwoordig alleen nog een ritje in De Spins ervaren als ik naast het zuipen ook wat coniferen heb gedampt.

Draaien in bed na alcohol

Sommige van mijn maten mogen de Spins nog wel wekelijks ervaren, mede omdat zij enkel 1 avondje per week flink alcohol nuttigen. Het is verbazingwekkend hoe weinig van hen tijdens hun opvoeding enkele simpele tips met de paplepel ingeslagen hebben gekregen hoe ze deze misselijkmakende rit uit kunnen liggen. Met alle gevolgen van dien. Zo kotste vorig jaar een maat van me nog een keer in een rieten mand. Gevolg? Een paar verzamelde brokjes en een plas guur stinkend sap op de vloerbedekking. De amateur! Gelukkig hadden we Andy’s schoonmaakmiddel – dat niet alleen krachtig is, maar ook je huis stralend fris achterlaat – zoals dik aan geprijsd in ons vorige artikel over de ochtend na The Purge.

** tekst gaat verder onder de video **

De alcohol achtbaan overleven zonder schade

Het advies dat ik heb mee gekregen en me altijd goed heeft gedaan: Pak een goede emmer en een grote fles water en plaats beiden binnen handbereik. Ga vervolgens op je buik liggen en steek 1 arm en 1 been uit bed. Hou je met je andere arm goed vast aan je kussen of je bed – en laat de rit beginnen!
Concentreer je op een rustige diepe gecontroleerde adem. Mocht je alsnog zo hard spinnen dat je bang bent uit je bed gelanceerd te worden, open dan even 1 van je ogen (het liefst het oog aan de kant waar ook je arm en ben zijn – al is dit soms moeilijk omdat je niet meer weet welk oog dat is.
En geniet van de rit! Laat het over je heen komen. Besef dat je deze niet kunt besturen, net zo min als je het draaien van onze aarde niet in je controle hebt, zoals aangetoond door onze mattie Foucault.

Als je deze acceptatie goed doet, dan heb je de emmer helemaal niet nodig – deze staat er voornamelijk voor je interne acceptatie. Mocht je echter ook maar even het idee hebben dat je een ontiegelijk droge bek begint te krijgen: zet de achtbaan dan direct stil en drink die fles water!

Wat zullen we drinken vandaag 26 maart ter ere van de almachtige alcohol achtbaan? Proost een Rollercoaster Cocktail!

Het lijkt vandaag wel een geschikte dag voor de Rollercoaster Cocktail.

Benodigdheden voor de Rollercoaster Cocktail

een fatsoenlijke cocktailshaker set
– 6 cl witte rum
– 3 cl limoensap
– 3 cl eenvoudige siroop
– 4-6 muntblaadjes
– Crushed ijs

Recept voor de Rollercoaster Cocktail

  1. Pak de cocktailshaker en voeg de muntblaadjes toe.
  2. Gebruik de stamper uit de set of de achterkant van een lepel om de muntblaadjes zachtjes te modderen, zodat de smaken vrijkomen.
  3. Voeg de rum, limoensap en siroop toe aan de shaker.
  4. Vul de shaker met gemalen ijs.
  5. Sluit de shaker goed af of plaats een menglepel in het mengglas.
  6. Schud zo’n 10-15 seconden krachtig om de ingrediënten grondig te mengen en te koelen.
  7. Pak een mooi cocktailglas en vul het met vers gemalen ijs.
  8. Zeef het cocktailmengsel uit de shaker in het geprepareerde cocktailglas.
  9. Garneer de cocktail eventueel met een takje munt of een limoenschijfje.

Proost en slaap lekker!

Gertje

** In dit artikel staan een zooi ‘affiliate links’. Als je via zo’n link besteld krijg ik een kleine percentage aan commissie zonder dat het jou extra geld kost – zo hou ik deze website aan de gang – dus als je zo’n link gebruikt: bedankt!

Gertje Brunsbak

Vind iedere dag een reden om te proosten. Schrijft over bier, wijn, likeuren, drank en alcohol. Soms is hij nuchter.